'Moetkunsten toont pantyinstallatie Madeleine Berkhemer tijdens MoBA13''

MoetKunsten in Arnhem presenteert tijdens MoBA13 een kunstwerk van Madeleine Berkhemer . Te midden van haar vintage meubel assortiment toont de winkel van MoetKunsten tijdens de Arnhemse Modebiënnale van 8 juni t/m 21 juli een indrukwekkende installatie van kunstenaar Madeleine Berkhemer. Een meterslang kunstwerk, ‘Felicia’, is door de winkel en tussen de vintage meubels opgebouwd uit gekleurde strakgespannen, uitgescheurde en ingeknipte panty’s.
Van mode naar kunst
Madeleine Berkhemer studeerde in 1996 af aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Na een stageperiode bij modehuis Martin Margiela werd ze gevraagd om er te blijven. Margiela viel voor haar ondeugende en erotische tekeningen en bood haar een baan aan. Na vijf jaar hield Berkhemer de modewereld voor gezien en begon ze aan haar, inmiddels multidisciplinair, oeuvre. Erotische tekeningen, benen in brons gegoten, billen met kant uit wit marmer gehouwen, foto- en filminstallaties, meubelobjecten én performances. Het meest bekend is ze van haar pantysculpturen.
‘All my art has a sexual connotation’
Verleiding en suggestie zijn volgens Berkhemer zó belangrijk in kunst. ‘..Als dat er niet is heeft het geen zin. Ik gebruik die elementen in mijn werk bewust. Soms subtiel met een pantydraadje dan weer groots in een installatie van panty’s…’ Met haar drie alter ego’s Milly, Molly and Mandy, gaf ze performances en werkte ze met fotografen als Bunny Jeager (1930) ontdekker van Betty Page en fotograaf Roy Stuart.
Werk in musea, galerieën en privécollecties
Madeleine Berkhemer exposeert in musea en galerieën wereldwijd. Als kunstenares staat ze nu anders in de modewereld maar ontwerpers weten haar te verleiden tot samenwerking. Voor een opening van modeontwerper Agnès B. in Parijs hulde ze een glimmend witte Maserati in felrode panty’s en voor Christian Louboutin’s nieuwe winkel in Miami maakte ze een groot pantysculptuur. Maar ook privéverzamelaars zijn dol op haar werk. In bijzondere huizen en op b.v. een Italiaans privéjacht bouwt ze ter plekke een sculptuur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten